Obilježen 19. maj ,dan mjesne zajednice Donja Lohinja

I danas smo se kao i ranijih godina,povodom obilježavanja dana Mjesne zajednice, okupili u vrijeme Ikindije namaza ispred našeg Šehidskog obilježja da odamo počast našim Šehidima i civilnim žrtvama rata.

2

3

Nakon okupljanja u našoj džamiji klanjali smo Ikindiju namaz i proučili Jasin za naše Šehide a zatim krenuli u Smajilbašiće prema spomen ploči prvim Šehidima na našoj Općini.

1

Kao i ranijih godina prisutnima se obratio naš efendija Zihnija Mehinbašić,prisjetili smo se kako su poginuli naši prvi Šehidi ,Amir Smajilbašić i Ahmetašević Sabrija.Tog 19. maja 1992. goidine,pucnjima iz zasjede sa druge obale rijeke Spreče ,rafalima iz automatskog oružja poslali su nam poruku da se Gračanici sprema scenarijo sličan onom u Zvorniku i Bijeljini.Bio je to uvod za događaje koji su slijedili na našoj Općini.Tog dana na Duraću su zarobljeni  i strijeljani Jusufović Mujo i njegova dva sina Ibrahim i Kemal.

6Svakako najemotivniji trenutak  bio je dok su čitana imena i mjesta pogibije naših Šehida,uz  kratak opis gdje i kada su poginuli.

8Nakon toga svi prisutni krenuli su prema našem mezarju  Meraje,gdje je na šehidskom mezarju predan Jasin i proučene Fatihe za naše Šehide,ali i sve Šehide koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu.Bila je to prilika da se takođe obiđu i posjete mezarja svih naših najbližih  prijatelja i rodbine.

Komentari