Ratnim putem,na visoravan “Mačak”

Ovaj odlazak ratnim putem na  kotu 1113. Mačak – Olovo,kako bi posjetili Šehidsko obilježje i odali počast našim  Šehidima,krenuo je iz pravca Olova,šumskim putevima nešto dužim od 7 kilometar u jednom pravcu.
To je dio ranijeg dogovora boračkih Organizacija Pribava i Donja Lohinja i imao je za cilj da se upoznamo sa tačnim lokacijama gdje su pognuli naši Šehidi ,rahmetli Hamdija Šestan i Hasančević Ševal.

/foto-Mjesto na kome je poginuo rahmetli Hasančević Ševal/
Nakon što smo ,prema kazivanju saboraca iz IDČ-a,pronašli mjesto pogibije Hasančević Ševala i proučili Fatihe krenuli smo prema mjesti pogibije Rahmetli Hamdije Šestana,ali do tačne lokacije nismo mogli doći,jer je navedena  lokacija obilježena kao minsko polje vjerovatno nastalo stalnim pomjeranjem linija odbrane na tom područiju.Nadamo se jednog dana kad mine budu uklonjene da ćemo pronaći i posjetiti mjesto na kome je poginuo naš  Šehid Hamdija Šestan.Slika ispod, je naj bliža lokacija do koje smo mogli doći.

Negdje oko 14 sati,nakon 2  sahata pješačenja bili smo na našem cilju,pored spomen obilježja  Šehidima sa Opštine Gračanica,Doboj Istok i Lukavac.Učenjem Fatihe odali smo počast i sjetili se svih naših Šehida

Nakon toga istim putem nazad do autobusa na mjestu za odmor gdje smo se kratko odmorili uz hladnu planinsku rijeku.

Treba reći da su ispred boračke organizacije Donja Lohinja učestvovali Mehinbašić Dževad,Šestan Husejn,Šestan Mersed,Šestan Adnan.
Iz PribaveFudo,Mrko,Dudo,Eso,Cola,Pajdo,Gusar,Samir,
Hvala svima koji su učestvovali,posebno hvala Fudi koji je najviše učestvovao u organizaciji ali i firmi Jupi -tours i Zehri na profesionalno odrađenom prevozu.

Svi smo se se složili da je ovo veoma zahtjevna staza,ali osjećaj obaveze i ponosa nam je davao snagu da se izdrži,jer kao što reče jedan od učesnika marša da vjerovatno ne bih mogao sebi oprostiti da danas nije bio ovdje.Nadamo se da ce i sledeće godine ovaj pohod biti ponovljen i masovniji.

Komentari