ZAŠTO BOŠNJACI MORAJU BITI ISKRENI (gračaničke novine)

Iako dosad nismo objavljivali sadržaj sa drugih portala ovaj članak iz Gračaničkih novina zaslužuje  svaku pažnju zbog toga smo odlučili da ga u cjelosti prenesemo….Hoćemo li sa 53%procenta koliko je realno da nas ima, spasti na 28% i biti drugi po veličini u BiH?

logo-gracanicke

80e7bc81625f17d7c0df34086f5d0459_XL-slika

UOČI POPISA : ZAŠTO BOŠNJACI MORAJU BITI ISKRENI

Na web stranici popis2013.ba objavljeni su dokumenti koji će se koristiti prilikom popisa stanovništva i domaćinstava u BiH. Popis stanovništva će se održati od 1. do 15. oktobra tekuće godine.

S obzirom da je ovo najznačajniji događaj za našu državu u ovoj godini, potrebno je da se svi upoznamo sa popisnim materijalima kako ne bismo bili zbunjeni i nespremni kada nam na vrata dođu popisivači.

Podsjećamo da je u toku konkurs za prijem popisivača za provođenje popisa stanovništva gdje će biti angažovano preko 20 000 osoba. Ranije su formirane općinske komisije za popis stanovništva koje su nosilac aktivnosti popisa.

Napominjemo da su ovi dokumenti još u formi nacrta (korišteni su prilikom probnog popisa) odnosno da još nije ozvaničena njihova finalna verzija s obzirom na zahtjeve dijela javnosti (Bošnjaka) da se kategorije Bošnjak i Musliman objedine u jednu kategoriju kako je to određeno Ustavom Republike Bosne i Hercegovine iz 1993. godine.

Pogledi i mišljenja

U jeku kampanje za, dugoočekivani, jubilarni, oktobarski, prvi popis stanovništva na teritoriju samostalne i suverene Bosne i Hercegovine, nameću se raznorazna logična pa i ona antilogična pitanja. Pošto se etnički identifikujem kao Bošnjak, nastojat ću da sažmem nekoliko rečenica za sve one Hase i Huse koji zbog miješanja etniciteta i vjerske pripadnosti nastoje da “izmisle” neku novu grupaciju stanovništva u ovoj ubjedljivo najrazjedinjenijoj malenoj zemlji na svijetu. Bošnjak je ime za, po nekim nezvaničnim statistikama najbrojniju skupinu u BiH, no šta će nam pokazati popis?

U razgovoru sa kolegama, prijateljima, poznanicima koji zbog različitih ideologija, partijskim članstvima, porodičnog odgoja, ostavština socijalističke ili komunističke tradicije, neznanja ili bilo kojeg drugog faktora koji je uzrok miješanje etniciteta i vjerske pripadnosti, primjetio sam de je ustaljeno mišljenje da ako je neko Bošnjak ili je musliman koji ide u džamiju, obavlja sve propise ili je “esdeaovac” kojima je prvi presjednik te stranke donio ime blagosovljeno Bošnjak. Naravno ovakve ili slične insinuacije su besmislene i nisu historijski utemeljene.

Dobri Bošnjani, je slavenska konotacija stanovništva na ovom prostoru, dakle na prostoru srednjovjekovne Bosne, najmoćnije tadašnje države u ovom dijelu Europe. Onda ovaj proctor zaposjedaju različite sile. Za vrijeme Osmanskog carstva Bošnjaci su afirmisani, nakon njihovog odlaska nastupa početak dekadentnog razdoblja. Austro-ugraska imperija koliko toliko dopušta ovoj grupaciji da se slobodno izjašnjava, potom država SHS (Srba, Hrvata I Slovenaca) a onda i kraljevina Jugoslavija te nakon nje NDH i SFRJ u kojoj tortura nad Bošnjacima donosi I njenu koluminaciju. Sva ta carstva I države donijele su deset genocida nad Bošnjacima, ugnjetevanje prava na izjašnjavanje, na slobodu izbora I ostala prava. Danas je dan kada Bošnjak može jasno I glasno reći ko je I šta je, ali niti to nije garant da će ga u budućnosti biti. Natalitet kod Bošnjaka je još uvijek u ekspanziji, ali da nam to donese nekakvu korist , moramo neprihvatati izjašnjavanje u krivom smijeru jer nam to može donijeti samo jedanesti genocid.

Ona skupina koja se izjasni kao Bosanac, Bolivijac ili pak čovjek, da bi se ogradila od islama, reisa, islamske zajednice ili bilo čega drugog ,em’ što rizikuje svrstavanje u kategoriju ostalih em’ što time ostaje zarobljena u stereotipu i što se guši u neznanju. Griješiti namjerno ili nenamjerno nam umjesto popisa može donijeti otpis. I na kraju da ne bude zabune, ja sam etnički Bošnjak, vjerski pripadnik islama, teritorijalno sam Bosanac.

Spahić Adnan, student iz Gradačca

Komentari