Obiljezen 19. maj,dan Mjesne zajednice Donja Lohinja

I dosad smo se okupljali 19 maja kako bi obilježili  dan naše Mjesne zajednice.Tim povodom sjetili bi se prije svih naših Šehida ali i našeg stradanja tog majskog dana  ,ratne 1992 godine.Ali nikada okupljanje nije bilo brojnije i nikad emotivnije kao danas.Naravno da skup treba biti i veći i brojniji i veličanstveniji ali ovo današnje okupljanje vraća nadu da nismo i nećemo zaboraviti.


Prema ranije utvrđenom protokolu okupili smo se ispred Šehidskog obiljezja,a zatim u našoj dzamiji  klanjali Ikindiju namaz i pručili  sure Ja-sin .

Poslije je slijedilo  izuzetno emotivno obraćanje našeg efendije Zihnije i ratnog komdanta Ibrahima Nurikića.Prvi put je jedan od ratnih komadanata ispričao javno ono što mi odavno znamo.Da je početak rata na našoj općini najteže pogodio Donju Lohinju.Prisjetili smo se stradanja prvih Šehida ali i odvođenja porodice Jusufović koja je poslije ubijena  i zakopana na područiju Lendića.I događaji 25 maja i odbrane grada su velika bitka u kojoj su živote položili dvojica Lohinjaka.
Prvi put je ispričana priča o herojskoj pogibiji rahmetli Šestana Zuhdije i Hasiba Ferhatovića -Pibeta.

Nakon obraćanja ratnog komadanta cvijeće su položili Porodice Šehida,Mjesne zajednice ,delegacija općinskog vijeća ,Šehidskih i boračkih organizacija.

Kao i ranijih godina poslije tog dijala otišli smo do spomen ploče prvim Šehidima na općini..
Rahmetli Sabrije Ahmetaševića i Amira Smajilbašića.

Tradicionalno završni dio okupljanja je učenje Dove i učenje Fatihe svim našim Šehidima ali i svima onima koji su dali živote za našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Dobra organizacija skupa,od strane Mjesne zajednice i bolji odziv nego ranijih godina,daju nadu da ćemo se naredne godine okupiti u većem broju,onako kako naši Šehidi i zaslužuju.Da se prisjećamo i ne zaboravimo.

 

 

Komentari