Dobro došli u Lohinju,istočnu kapiju Gračanice.

I zvanično Općina Gračanica je aplicirala da dobije status grada.Da bi dobili taj status ranije su bili strogi kriteriji i nije bilo govora da Gracanica ispunjava te uslove.Ali vremenom su ti kriteriji devalvirali i vjerovatno će Gracanica prikljuciti se Općinama koja po novom zakonu o načelima lokalne samouprave FBiH žele dobiti ili su dobili status grada Svi oni  ne samo da će morati drugačije administrativno funkcionirati, već će morati imati i stabilan proračun koji jamči funkcioniranje svih njenih institucija. To znači da će u svojim proračunima svi budući gradovi u Federaciji BiH imati dovoljno financijskih sredstava iz kojih će se moći financirati najniže jedinice lokalne samouprave, kao što su, primjerice, mjesne zajednice,do samih institucija koje grad bude imao. Bosna i Hercegovina ima dvanaest službenih gradova, a među njima su Sarajevo, Banjaluka, Mostar, Istočno Sarajevo, Prijedor, Bijeljina, Trebinje, Doboj, Široki Brijeg, Zenica, Tuzla i Bihać.Podsjećamo, status grada su 2014. godine dobili Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg.Interes postoji ,  jer status grada omogućio bi, uz ostalo, olakšan pristup evropskim razvojnim fondovima. Oni koji budu dolazili da snime situaciju na našoj općini moraju doći na zapadnu kapiju Općine, iz pravca Stjepan polja gdje će zateći sve one parametre koje karakterišu razvijene sredine našeg budućeg grada Gračanice.Sredinu koja je riješila vodosnadbijevanje,sportski,vjerski, i kulturni život ,novu školu i tako dalje.Ali ako bi došli sa Istočne strane ,kroz Lohinju, odnosno kroz istočnu kapiju budućeg grada, zatekli bi loše puteve,uništena autobuska stajalista,neriješeno vodosnadbijevanje,nikakav sportski i kulturni život,zapuštena pravoslavna groblja, osmogodišnju školu u fazi raspadanja.Mjesnu zajednicu koju nevoli ni jedan nivo vlasti .Svake godine kanton uloži znacajna sredstva u škole,fiskulturne sale,na ime utopljavanja objekata po školama , grade se nove fasade i krovovovi.Opština takođe ulaže dobar dio sredstava po raznim osnovama ,federacija gradi trotore itd.Zašto je Lohinja kontaminirana zona vjerovatno odgovor znaju   nacelnik , vijecnici i kantonalni ministri.

(foto-autobusko stajaliste)

(Put prema mezarju Meraje)

(Pravoslavno groblje na Duracu)

Ipak posebna prica je osnovna škola u Donjoj Lohinji.Odbojka na pijesku je sportska disciplina koja se jedino uči u ovoj školi.U svim normalnim školama djeca za Fizicko vaspitanje nose patike i baletanke a u Lohinji.. čizme.

Ograda oko škole je posebna priča i održaju je majstori koji pletu sepete i korpe.Pa to veoma urbano i lijepo izgleda osim što je malo opasno za učenike jer postoji opasnost da neko trčeći za loptom ostane bez očiju.

I na kraju ova priča u slikama iz Lohinje može biti i poziv novom predsjedavajucem Općinskog vijeća da posjeti i ovaj dio budućeg “Grada “…Gracanice.Da se uvjeri na licu mjesta kako izgleda Istočna kapija našega grada jer će mu ti podatci biti potrebni za podnošenje aplikacije.

 

 

Komentari